Menu

Frivillighedsportræt Flemming

image
29. marts 2016 kl. 14:20
Denne uges profil er Flemming Nielsen, holdleder for U11-12 piger

Frivilligt arbejde i Herfølge Boldklub er ”to give and to get”...

I Herfølge Boldklub har vi i foråret valgt at sætte fokus på de frivillige, der i hverdagen får Herfølge til at fungere! Tilsammen anvender de ca 600 timer – svarende til ca. 16 fuldtidsstillinger – men hvad laver de egentlig og hvad får de ud af det? Vi har bedt en række frivilllige kort at fortælle om deres funktion og motiver.
Mange har fra tid til anden helt sikkert haft tanken om at byde ind på frivilligt arbejde i en eller anden forening men tør måske ikke springe ud i det af frygt for det ukendte, og det er en skam, for afkastet viser sig faktisk at være større end investeringen.

I denne uge fortæller Flemming Nielsen, holdleder for U11-12 piger.
 
Åh nej, har jeg nu tid nok?
Det var i hvert fald en af de første tanker, som jeg gjorde mig, da klubben i forældrekredsen efterlyste assistance, og inden jeg sagde ja til holdledertjansen for U11-pigerne, hvor min egen datter Signe Mei spiller på holdet.
Mon ikke, at der er flere, der ligesom jeg ved valg til forældrebestyrelsen i børnehaven eller skolen, eller i grundejerforeningen, eller i boligforeningen har siddet helt stille på stolen og holdt hænderne helt tæt til kroppen for ikke at blive valgt? Jeg tror det. Det er vel i bund og grund fordi, at man frygter, at tiden ikke er der til at gøre det frivillige arbejde godt nok.
I mit tilfælde var vi 2 fædre, der for et års tid siden kiggede på hinanden og blev enige om, at det her må vi fællesskab kunne klare, så vi sagde ja og har efterfølgende fundet ud af, at 1+1 ofte kan give slutresultatet 3.

Hvad laver en holdleder?
Ja, praktiske gris er vel den bedst dækkende stillingsbetegnelse. Som holdledere prøver vi at være bindeleddet mellem klub/træner og spillere/forældre. Men det sjove og udfordrende er også at være med til - ud over fodbolden - at skabe et socialt fællesskab blandt pigerne.
”Hvor er mit spillertøj? Er vi tilmeldt turneringen? Har vi en dommer til på lørdag? Hvem kan køre til Hvalsø? Frederikke er syg i dag, hvem kan stå på mål? Hvem opdaterer hjemmesiden og Kampklar?
Og nej, det var slet ikke så overvældende, som jeg havde frygtet. Jeg har foreningserfaring fra spejderbevægelsen men på ingen måde erfaring fra en fodboldklub. Men jeg fandt hurtigt ud af, at der i klubben er rigtig mange gode mennesker, der kan hjælpe og støtte, og at klubben har systemer, der helt lavpraktisk gør holdlederens arbejde nemmere. Pointen efter et år i klubben som holdleder er utvetydig: ”Jo flere jo bedre” skaber god synergi.

”Jamen, jeg har ikke forstand på fodboldtræning”
Alle kan bidrage med egne erfaringer og kompetencer fra arbejde/fritid eller tidligere foreningsarbejde. En fodboldklub er mangfoldig, og mangfoldigheden blandt de frivillige er en styrke.
Jeg har selv spillet fodbold i min grønne ungdom (og det er meget længe siden ), men jeg blev aldrig en ny Laudrup. Jeg arbejder til daglig som seniorundersøger i Havarikommissionen, og der bliver i hverdagen ikke spillet megen fodbold (kun mandag morgen ved skrivebordet, hvor vi gør os kloge på, hvad HB Køge burde have gjort om søndagen). Men jeg føler ikke, at jeg bør have fodbolderfaring som træner eller leder for at kunne bidrage med noget. Jeg prøve at inddrage andre erfaringer i det frivillige arbejde.

”To give and to get”
Victor Borge sagde engang, at smilet er den korteste afstand mellem 2 mennesker.
Så at se pigerne glæde sig over nyt spillertøj, at vinde en lige kamp, at fjolle rundt til træning (undskyld træner ), at se pigerne passe på og have omsorg for hinanden, at møde og lære nye positive mennesker at kende, som jeg ellers ikke ville have mødt, at være sammen med min datter på en mere intens måde og se hende udvikle sig som fodboldspiller over tid, er blot nogle af de ting, som jeg glæder mig over ved det frivillige arbejde.
Det kan godt lyde som en floskel, men at give noget af sig selv som frivillig kommer oftest tilbage som smil og glæde.

Klub Nyt

 • Klub Nyt
  Nu renoverer vi cafeteria - kom og vær med
 • Klub Nyt
  U14 drengenes fantastiske efterår
 • Klub Nyt
  Fremtiden for Herfølge stadion
 • Klub Nyt
  2 dejlige dage til Herfølge Sommer Cup
 • Klub Nyt
  Hej mor
 • Klub Nyt
  Hej far