Menu

100 år med Herfølge Boldklub

image Herfølge Boldklubs første hold i 1921. Stående, fra venstre: Wilhelm Jacobsen – Svend Hansen – Harald Arnkjær – Thorkild Nielsen – Sigvald Olsen Jens Severinsen – Aksel Olsen. Siddende, fra venstre: Ejner Jacobsen – Harald Schøn – Alfred Jørgensen – Magnus Jacobsen – Christian Hansen – Elis Saugman
Bo Michael Hansen - Lokalhistorisk Arkiv for Herfølge-Sædder sogne
12. april 2021 kl. 08:54
Fortælling om Herfølge Boldklubs historie

Det fortælles, at Herfølge Boldklub blev stiftet i en grøftekant, den 3. juni 1921 af nogle unge mennesker, at det var bønderkarle fra omegnens gårde, suppleret af unge fra byen, og at Herfølge var en typisk landsby langt ude på landet med nogle få skæve rønner.  

I et jubilæumsår skal der selvfølgelig ikke pilles ved myter, der har levet i nu 100 år. Men nogle myter bør ikke bevares for eftertidens generationer, og for at begynde med den sidstnævnte, så passer beskrivelsen af Herfølge måske på landsbyen, som den har været i begyndelsen af 1600-tallet. Men ud over kirken og kroen, havde byen en skole, hvilket var usædvanligt for den tid, et hospital, og fra omkring 1802-05, da landevejen fra Køge til Vordingborg blev anlagt, og da byen 100 år senere fik en jernbanestation, så udviklede byen sig.                                                                                                                                                           

Da boldklubben blev stiftet i 1921, boede der 800 mennesker i Herfølge, de fleste i selve Herfølge by. 

Holdet i 1921 bestod ikke kun af bønderkarle fra omegnens gårde, suppleret op med unge fra byen. Der var godt nok 5-6 bønderkarle på klubbens første hold, og holdet bestod derudover af en tømrer, en smede-lærling, en barber, en pottemagerlærling og to brugskommiser, men stort set alle kom fra Herfølge.

Det ”stiftende” møde på grøftekanten havde 5 deltagere, heraf 4 unge fra byen. Den ene, Alfred Jørgensen fra Skovgården, blev klubbens første formand. Den femte deltager var den ikke helt så unge formand for Herfølge Gymnastikforening, Ingvar Nielsen, der blev boldklubbens første og mangeårige kasserer. 

Klubben spillede det første år sine hjemmekampe på en græsmark på Skovgården, hvor Alfred Jørgensen var karl. De efterfølgende år spillede man også Skovgårdens marker, hvor Herfølge Boldklub i dag har et par af sine boldbaner. 

Den stiftende generalforsamling fandt sted, den 8. juli 1921, men allerede, den 9. juni var den første kamp spillet, hvor Herfølge vandt 3-2 over et hold fra Køge Idrætsforening (den nuværende Køge Boldklub blev først stiftet i 1927). Køge spillede også dengang i en hvid- og sortstribede trøje. Hvilken trøje Herfølge spillede i, vides ikke, men på generalforsamlingen en måned senere blev det vedtaget at anskaffe gul- og hvidstribet trøjer. Der er imidlertid stor usikkerhed om, hvilke trøjer Herfølge spillede i de første 15-20 år.

Der blev spillet usædvanligt mange kampe det første af klubbens leveår, og det mod hold fra nabosognene, der ligesom Herfølge dengang ikke deltog i SBU`s turnering.  En hyppig modstander de første par år var i øvrigt Åshøj, hvor man havde stiftet en klub i 1918. Rivaliseringen ophørte i 1923, da de to klubbers fodboldafdelinger blev slået sammen.   

Der var i begyndelsen ingen ”organiseret” fodbold for byens drenge. Det kom først mange år senere. Men som et kuriosum kan det nævnes, at et drengehold fra Knabstrup kom på besøg, den 4. september 1921. Gæsterne vandt 12-0, men hvorfor nu lige Knabstrup? Forklaringen kan være, at der i Knabstrup, lå et teglværk/en lervarefabrik, og at kassereren i Herfølge Boldklub var ansat på Herfølge Teglværk/-lervarefabrik. Der kom til at gå ca. 40 år inden, inden Herfølge fik revanche for det forsmædelige nederlag til Drengeholdet. Det skete i en vigtig kamp i Knabstrup – men det er en helt anden historie, end den, der fortælles her.

I slutningen af 1920erne var der år, hvor det ikke lykkedes at leje en græsmark til klubbens hjemmekampe, og interessen for fodbold dalede efterhånden. I 1930 blev der således kun spillet 2 kampe, begge mod Sædder. De følgende år blev der slet ikke spillet kampe, og til generalforsamlingen i 1933 var kun formanden og kassereren mødt. De besluttede at lade klubben ”hvile” til næste år, men først i 1937 blev der igen spillet fodbold i H.B. 1921´s regi. Det er imidlertid en anden historie, som nok dukker op i den forsættende fortælling om Herfølge Boldklubs historie.

Luk